dissabte, 26 de gener del 2013

EL SOBIRANISME D'ICV



ICV, des de la seva constitució, ha reconegut sempre el dret a  l’autodeterminació del poble de Catalunya. ICV ha incorporat en tots els seus programes el dret de la ciutadania de Catalunya a ser subjecte polític i jurídic per decidir el seu futur. 
 
En el Ple del Parlament del passat dia 23, ICV estava on la coherència de la nostra identitat i la nostra història ens determinava que havíem d’estar: En el bloc dels demòcrates catalanistes. 

Potser alguns esperaven que aquest moment mai arribaria, però la situació econòmica i els esdeveniments polítics d’aquests darrers anys ens han portant al convenciment que ha arribat l’hora d’exercir el dret a l’autodeterminació.  Les reiterades ingerències i desautoritzacions de l’Estat espanyol a la política catalana han evidenciat una ruptura, per la via dels fets, que ha conduit a una resposta majoritària del poble de Catalunya volent votar democràticament pel seu futur. D’aquí el compromís àmpliament majoritari d’exercir aquest dret en el marc d’aquesta legislatura.

Voldríem que aquesta consulta fos reconeguda per la legalitat espanyola, però això segurament  no serà.  Per tant, s’haurà d’exercir una consulta fora de la legalitat espanyola i basant-nos en la legitimitat política i democràtica del poble de Catalunya. Però la consulta la farem !!!

Ara estem immersos en ple procés. Inevitablement cada un dels ciutadans de Catalunya haurà de prendre partit, també els adherits d’ICV.

És per tothom conegut que ICV és sobiranista, però no independentista. L’aposta d’ICV ha estat de diàleg amb l’Estat en un horitzó de pacte federal amb Espanya. Però en els darrers anys a ICV han anat creixent els adherits que volen una Catalunya independent. Aquesta evidència va portar a ICV a reconèixer que som un espai polític de “trobada entre federalistes i independentistes” .

L’esquerra és federal o confederal per naturalesa, però sempre des de l’exercici de la democràcia i el principi de llibertat.  

ICV no hauria de viure com una contradicció el manteniment de la idea federal o confederal amb la defensa del “SÍ” a l’Estat Propi en el proper referèndum d’autodeterminació. Catalunya ha de poder exercir lliurament el dret a pactar amb Espanya o amb Europa futures fórmules federals, però sempre des de la llibertat de ser  un Estat independent. Aquesta és la nostra fortalesa.

És clar que ICV ha d’obrir aquest debat, segur que ho farà de forma serena, sabedors del valor que té el nostre espai polític en aquest procés. La nostra presència en el bloc dels partits sobiranistes ha donat valor a ICV i al propi procés cap al referèndum, per ser el partit que més clarament representa i defensa els interessos de les classes populars de Catalunya. 

Ben segur que ho farem votant la nostra pròpia consulta interna. Però deixeu-me dir que jo no m’imagino a ICV fent campana pel no a l’Estat Propi.

Als adherits d’ICV defensors de l’Estat Propi se’ns ha girat feina!

2 comentaris:

  1. Toni, m'adhereixo plenament a la teva reflexió. No ho sabria dir millor ni d'una altra manera.

    ResponElimina