dijous, 17 de gener del 2013

EL PSC I EL DRET A DECIDIR


Hores d’ara sembla bastant clar que la declaració de sobirania serà aprovada per una majoria força àmplia el proper 23 de gener al Parlament de Catalunya.


Les negociacions han servit per treure del text totes les intencions independentistes. Ara, la declaració està subjecte estrictament al principi de sobirania, reconeixent a la ciutadania de Catalunya el dret a decidir el seu  futur . El  PSC es veu obligat a decidir sense excuses. Aquesta és una declaració de sobirania, no d’independència. 

Si el PSC no vota aquest text haurà apostat per la subordinació del poble de Catalunya a les voluntats de la resta d’Espanya. Jo crec, que això representa un canvi en el catalanisme que sempre ha defensat el PSC. Segueixo pensant que el seu suport és molt important, perquè el dret a l’autodeterminació de les nacions sense Estat és un dret democràtic, reconegut en els tractats internacionals, i com a tal, per la majoria de les forces de l’esquerra. Per tant seria bo que en el bloc sobiranista hi hagués tota l’esquerra catalana.

Jo crec que ara el text no es pot tocar, el PSC ha de decidir en quin bloc vol estar. Després serà del tot legítima una posició contrària a l’Estat propi i a una negociació federal amb l’Estat Espanyol. Però és bo que el PSC ara es trobi al costat dels qui posen per davant el valor de la democràcia i al costat, també, del poble a qui es deu, el poble de Catalunya. 

La legalitat, o no, del referèndum és un tema posterior, és clar que cal fer tot el que es pugui perquè el referèndum sigui autoritzat per les Corts de Madrid, però si s’hi neguen caldrà cercar altres legalitats, l’Europea, o el de les institucions catalanes amb la fortalesa de la legitimitat social conquerida al carrer, aquí l’ANC tindria un paper molt important a jugar. Al final, però el poble de Catalunya ha de poder votar.

Perquè és creixent la convicció ciutadana que, degut a l’ofec que pateix Catalunya, amb instruments d’Estat podríem sortir-nos-en millor de la crisi, sense deixar de ser solidaris. Aquesta variable només es pot aclarir de forma radicalment democràtica. Si després de votar el poble no vol ser independent en un món interdependent, també s’hauran clarificat les coses. 

Però posem la democràcia al davant !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada