dimecres, 27 de març del 2013

UN ARGUMENT DES DE L'ESQUERRA: CATALUNYA NOU ESTAT D'EUROPA.


La dreta brinda submissió a les necessitats del capital. L’esquerra brinda submissió a les necessitats de les persones

Per fer polítiques adreçades a les persones és necessari tenir espais de poder amb capacitat de normativitzar la distribució equitativa de la riquesa  i afavorir la igualtat d’oportunitats. Aquests espais han estat i són els Estats.

En els sistemes democràtics el poder dels Estats està en mans de la ciutadania a través del sufragi universal,  mitjançant la convocatòria d’eleccions democràtiques.

La globalització de l’economia, d’aquests darrers anys, ha desmantellat als Estats del control del poder econòmic passant a ser subjectes de les regles del mercat i del capital. 

Els Estats s’han descapitalitzat de poder i conseqüentment s’ha afeblit  l’arquitectura política de la vella Europa democràtica construïda des de la suma d’Estats amb una moneda única, que no poden  gestionar el seu valor,  perquè aquesta competència es troba en mans del BCE.
Així avui, el poder polític dels Estats d’Europa es troba en mans dels mercats i del capital,  generant una gran indefensió a les persones i a les polítiques d’esquerres.

El model institucional de l’Europa dels Estats-Nació coordinats entre si  es troba immers en una profunda crisi pel seu grau de dependència al capital.  Aquesta situació ens situa molt lluny de l’ Europa Social desitjada.

Amb aquest escenari la desconfiança amb les institucions per part de la ciutadania va  creixent, ja que la llunyania de les decisions que realment afecten a la quotidianitat no es troben a l’abast de la gent. 

L’alternativa des de l’esquerra es troba en recuperar el poder de la proximitat, de l’espai que coneixem, l’espai on vivim. Serge Latouche, en el seu llibre sobre el decreixement relata que  el futur de la nova Europa es troba en les bioregions com alternativa a l’actual arquitectura de l’Europa dels antics  Estats Nació. La Bioregió com espai natural amb identitat pròpia capaç d’anar recuperant nivells d’autosuficiència, on el poder és proper i té rostre humà.

L’estratègia de l’Europa d’avui ha anat en direcció contrària a incentivat a través de subvencions el desmantellament de la gestió del territori  provocant la dependència en matèries primeres de l’agricultura i la ramaderia, aspectes que garantien l’arrelament de les persones al lloc on viuen.

L’aposta per una Europa Social s’ha de construir de baix a dalt, organitzant el poder de la ciutadania des dels territoris amb fortalesa  identitària i capacitat de control  i gestió dels recursos propis. La política de proximitat  a escala humana fa més rica i més controlable la democràcia i més eficaç la resolució dels problemes col·lectius i més fàcils les polítiques de solidaritat i de cohesió  social.  Islàndia n’és un exemple.

Catalunya és una bioregió d’Europa que des d’aquesta  mirada d’esquerres  li convé ser un nou Estat contribuint així a la construcció d’una nova Europa més Social i més propera a la vida de les persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada