diumenge, 15 de març del 2020

EL CORONAVIRUS, TAMBÉ ARMA POLÍTICA D'ESTAT.


Les paraules d'ahir de Pedro Sánchez són aclaridores: Recentralització, Unitat d’Espanya i exèrcit… Signes d'un règim.

En canvi, referent al confinament i les mesures contra el coronavirus, podem anar a la perruqueria, a passejar el gos, a comprar el diari al quiosc (vistes les portades d'alguns diaris d’avui s’entén), a treballar amb normalitat, Madrid resta oberta, … i cap concreció de mesures econòmiques .… Vaja, aprofitarem el coronavirus per aplicar un 155 en tota regla.

En una situació de crisi de pandèmia com la que patim les actituds autoritàries són estèrils i absurdes. Si no fos per la gravetat de la crisi, la compareixença del President Pedro Sánchez es podria qualificar de caricaturesca. Afirmacions com les que el virus no entén de partits, d'ideologies i de territoris és ridícula i dir que junts hem de guanyar el virus és una afirmació, tan obvia que no diu res, pròpia d’una  persona més preocupada per investir-se de  patriotisme espanyol que de servidor eficaç en la resolució de la crisi del coronavirus que patim. La unitat soc jo. En la seva compareixença no havia ni un gest que fes pensar que el govern era de coalició, on era la sensibilitat de Podemos? Totalment inexistents. 

Dir que el coronavirus no entén de territori és una afirmació clarament política:

És clar que el virus entén de territori ! o sinó perquè demanem el confinament al domicili, o al municipi, com per exemple el d’Igualada o  el  d’una regió com per exemple la de Wuan de la Xina…o el tancament de fronteres d'alguns països del Nord d'Europa? el control del territori i l'aïllament del contagi és una de les claus més importants per controlar l’expansió del contagi. 

Les claus de la gestió són proximitat i cooperació, eficàcia i lideratge, gestió propera i coneixement precís de la situació. Propostes entenedores i útils. Això a Catalunya només ho pot garantir el govern de la Generalitat titular de competències i coneixedor de la realitat propera a la gent del país. Del govern de l’Estat necessitem ajuda econòmica per garantir  suport als sectors més afectats, que són els socialment els més vulnerables. 

El govern de la Generalitat ha de prendre el control del territori (no necessitem l'exèrcit) i seguir mantenint el lideratge polític de la crisi. Ho farem per garantir l’eficàcia, però també per respecte al marc competencial i per voluntat de ser sobirans en la resolució dels nostre conflictes. 

Ara és l’hora de mantenir la confiança amb la nostra gent, amb els nostres serveis i amb el sistema de gestió del nostre govern. I per part dels ciutadans ens toca ser diligents amb el compliment de les mesures que se’ns demanin. De moment quedem-nos a casa. 

La crisi passarà i la lliçó serà apresa: Una vegada més l’Estat espanyol no creu en el seu propi sistema descentralitzador vol uniformitat, centralització i matar les identitats nacionals que el componen. Davant això només ens resta seguir treballant per guanyar la plena sobirania i la independència política per dignitat, per justícia, però sobretot per eficàcia en la gestió dels reptes que els temps que vivim ens depara. La crisi del coronavirus n’és una prova i de fet molt aclaridora. 

Toni Morral

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada