dijous, 4 d’abril del 2013

LA MEVA APORTACIO A L'ASSEMBLEA NACIONAL D'ICV



ICV cap a un nou model d’organització política.
Les organitzacions es veuen obligades a innovar. Si no hi ha capacitat d’innovar, de reaccionar planificadament als canvis interns i externs, l’organització perdrà les oportunitats que se li ofereixin i es trobarà sotmesa a un canvi inevitable i sense rumb conegut.     Niklas Luhumann.

Catalunya es troba immersa en una profunda crisi provocada pel capital, però afavorida per aquells partits majoritaris del centre esquerra i del centre dreta, que durant tots aquests anys han governat des dels valors del liberalisme capitalista, incapaços d’obrir camins polítics alternatius. Aquests partits, ara es veuen tots, implicats en escandalosos casos de corrupció i segrestats pel compromís del seu passat i la confusió que això els genera.
La dimensió de la crisi és estructural i sistèmica, el futur és incert i la por s’instal·la còmodament a les llars de la gent senzilla i treballadora, convertint-se en una arma letal al servei de la insaciable cobdícia del capital. La necessitat d’alternativa es fa avui urgent i imprescindible, però què hem de fer quan la desconfiança amb la política, els polítics i els partits és devastadora  i la ciutadania els veu com a part del problema ?. Quin ha de ser el paper de partits polítics com el d’ICV que sempre hem estat radicals en la defensa dels valors de la justícia, la llibertat i el principi de la igualtat socials, però alhora ens veiem arrossegats, com a partit històric que som, per l’onada de descrèdit social cap a la política, tot i que la nostra gestió hagi estat coherent, honesta i honrada ?.
En bona part, la resposta a aquestes preguntes es troba en les formes de fer política. Ens cal fer autocrítica en el nostre sistema d’organització i alhora ser valents, obrint la reflexió i l’acció a l’assaig i a la innovació de noves maneres d’exercir l’acció política, sabedors que en bona part,  el fons està en la forma  i la gent necessita confiar en la política.  
Som conscients que sense organització no hi pot haver canvi social, però alhora ens cal marcar un nou punt de partida en el nostre model d’organització per guanyar confiança i credibilitat social. Necessitem una ICV que en el seu model d’organització estigui disposada a canviar-ho tot si cal, fins i tot la marca. Per aportar en aquest moment de transició social i nacional un referent sòlid d’Esquerra Nacional Catalana. Per això ens cal una ICV més:
Oberta: Conscients que són mots més, que els que som nosaltres, els qui estem per un canvi social basat en els valors de l’esquerra nacional, creant condicions unitàries i de treball en xarxa.
Acollidora: Generar condicions perquè les organitzacions amigues, adherits, simpatitzants,...es trobin còmodes, com a casa seva, treballant pel canvi de model social. 
Útil: L’acció de la política no pot ser només la de gestionar la influència institucional, hem de ser proactius en la cooperació en projectes de canvi des de tots els àmbits de la societat
Transparent: La informació és poder i socialitzar la informació és donar, de forma generosa, poder als agents de canvi.
Democràtica: Impulsar mètodes de presa de decisió i d’elecció de càrrecs  afavorint la participació, referèndums, consultes, llistes obertes, limitació de mandats, ...
Propera a la gent: estructurar l’Organització de baix a dalt donant poder als territoris i a les organitzacions locals, com eines impulsores de projectes socials des de la proximitat en els municipis.
Formativa: Els temps canvien a velocitats vertiginoses i les eines de l’acció política també. ICV ha de convertir-se en  la universitat dels activistes pel canvi social.
L’apartat 5 del document polític, dedicat a la Nova Política fa un diagnosi crític de la vella política, força correcte i molt acadèmic, però es fa des de fora, com si ICV fos espectadora de la política. ICV no hem estat ni som, ni volem ser espectadors de la política. Hem estat i en som protagonistes. En aquest sentit el document està mancat d’autocrítica i de propostes.
Des d’una mirada que busca un nou model d’organització política i des dels eixos mencionats, proposo la següent esmena de modificació a la pàgina 81 a partir de la línia 41 al document:
...(ve de dalt)
Algunes aportacions:

Una organització més oberta:
ICV és conscient que la construcció d’una sortida a la crisi des dels valors de l’esquerra, només serà possible a partir de la creació d’espais unitaris i  aliances entre moviments socials i les organitzacions polítiques de l’esquerra del país.
Des d’aquesta perspectiva ICV es compromet a afavorir la creació d’espais de trobada en els diferents nivells territorials  locals, comarcals i nacional per a la reflexió i l’acció, des del respecte a la identitat de cadascú, però amb la voluntat de consolidar un espai d’esquerres unitari i estable, de cerca d’acció compartida en cada un dels nivells territorials, afavorint, amb la nostra iniciativa, la construcció d’un procés constituent d’una nova esquerra, des de les bases socials actives (de baix a dalt), sense descartar oferir i batejar els nostres locals al servei d’aquest espai unitari i nou.
En la mesura de la consolidació i maduració d’aquests espais unitaris ICV aportarà el seu capital a la suma en candidatures unitàries a les properes eleccions municipals.
Una organització més acollidora:
ICV ha de mirar de ser un punt de referència social i polític des de la vessant més àmplia. L’organització s’ha de mostrar activa en el foment de la vida cultural, social, formativa, recreativa i de lleure. Els nostres locals han de ser espais vitalitzadors d’activitat. La revolta ideològica que vivim està immersa en tots els àmbits de la vida ciutadana. Una organització com la d’ICV ha de poder ser un agent actiu de dinamitzadors en el si de la vida comunitària, sent aquesta una manera d’expressar la identitat pròpia i alhora obrir i vincular l’organització a persones amb valors d’esquerres però amb interessos i compromisos socials diversos.
ICV en aquest període constituirà un grup de treball i crearà un punt de referència organitzatiu específic per garantir una logística que permeti ofertar a les organitzacions locals un catàleg obert de recursos i possibilitats d’activitats en el terreny cultural i social.
Una organització més útil:
Els partits polítics en el seu conjunt tenen el greu problema de ser vistos, només, com a organitzacions preparades per presentar-se a les eleccions per governar les institucions, per des d’allà, canviar el model de societat. Però, fins i tot aquesta finalitat, avui és vista per a la ciutadania com insuficient ateses les enormes dependències de les institucions i la seva impotència a fer front a les lògiques i el poder del mercat.
ICV no ha de renunciar a intervenir activament per influir en els diferents àmbits de la vida col·lectiva. ICV ha de ser vista com una organització útil i compromesa en la creació de dinamisme econòmic i d’associacionisme compromès en la promoció de, projectes i/o petits projectes, cooperativistes o associatius que incorporin els valors emergents d’una esquerra que des de la proximitat i l’acció de la vida quotidiana de la gent promogui petits canvis de model i manera d’entendre la vida.
En cooperació amb iniciatives consolidades com Som Energia, Baca ètica FIARE, cooperatives agroalimentàries, ... ens n’hem de fer divulgadors. Tanmateix, ICV posarà al servei de les organitzacions locals una oficina per donar suport jurídic, logístic, contactes, promoure concursos d’idees de projectes, ... amb la intenció de promoure propostes i petits projectes de caire local d’activitat d’economia social amb valors ecològics,  solidaris,...
Una organització més transparent:
En forma de metàfora ICV reivindica una administració amb parets de vidre. En aquest sentit ICV està compromesa a construir una organització, també, amb parets de vidre.
La transparència afavoreix la participació i la participació enforteix la política. En l’era d’internet i d’una societat que exigeix participació política i alhora desconfia dels partits, cal avançar amb propostes que permetin la democràcia 4.0.
ICV invertirà en infraestructura digital per a la construcció d’un sistema web que sigui un espai  d’informació i comunicació interactiu, atractiu i alternatiu, on es pugui seguir l’activitat política de l’organització i dels moviments alternatius que no disposen de suports mediàtics. Aquest mitjà haurà d’informar de l’activitat quotidiana dels nostres diputades/des i dels nostres activistes, transmetre en directe per tots els adherits/des i amics/gues els Consells Nacionals i les Executives. En aquells temes que es consideri d’interès col·lectiu es facilitarà el sistema de votació digital en temps real obert a adherits i amics.
Una organització més democràtica:
En la coherència entre el que defensem i el que fem, es troba la nostra credibilitat com organització política. ICV hem de ser exemple de radicalitat democràtica. En aquest sentit els nostres debats han de ser oberts i participatius i les nostres candidatures han de ser elegides de forma participativa.
ICV considera que el subjecte polític és la persona, raó per la qual ordenarà les llistes dels seus representants a tots els nivells  institucionals a través d’un procés de llistes obertes, sotmeses a votació entre tots els adherits, adherides, amics i amigues, garantint la paritat de sexe.
L’elecció de candidats a l’alcaldia i a la Presidència de la Generalitat es farà a través de Primàries obertes a tota la ciutadania, circumscrita en el territori de cada elecció.
Amb la voluntat de regenerar lideratges i evitar la professionalització de la política es limitaran a dos els mandats dels càrrecs públics. 
Amb la finalitat de definir els respectius reglaments es constituirà una Comissió que elevarà una proposta de reglament al Consell Nacional.
Una organització més propera a la gent:
ICV és una organització municipalista, el seu poder emana de la relació de proximitat amb la ciutadania. Les organitzacions locals són el nervi més dinàmic del conjunt de  l’organització. Els representants locals d’ICV, així com d’altres lideratges socials que treballen amb ICV a les localitats han de tenir una presència activa en els òrgans de direcció nacional.
ICV ha de poder organitzar-se amb una lògica de “baix a dalt” , per tant promourà la presència equilibrada de lideratges socials i territorials en els òrgans de direcció per així rendibilitzar el patrimoni polític més important que l’Organització té compromès en el territori. En aquest sentit els presidents de les organitzacions de territoris de mes de 50.000 habitants hauran de tenir presència a l’executiva nacional.
Una organització compromesa amb la formació:
Inherent a la política és el binomi reflexió-acció.  En els temps que vivim, aquest binomi exigeix alimentar-se de forma permanent de coneixement, d’experiència i de capacitat d’innovació. Una organització política que vulgui sobreviure a les incerteses dels nous temps haurà de dotar-se d’estructures de formació pròpies per respondre en cada moment amb agilitat i encert
En aquest període que ICV inicia l’organització es dotarà mitjançant recursos voluntaris i professionals  d’una escola estable de formació amb la voluntat que esdevingui un laboratori de projectes d’acció, capaç d’impulsar propostes d’innovació política i de coneixement de les noves eines de treball polític. El que ens agradaria que fos la universitat d’activistes pel canvi social.

Toni Morral.
Cerdanyola
Vallès Occidental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada