dimecres, 16 de gener del 2019

El meu adéu a l’amic i camarada José Angulo.


Alt, robust, de mirada penetrant i mans endurides. La seva presència imposava, però encara imposava més la convicció amb que defensava els seus principis, la seva intel·ligència natural i la lleialtat amb els “seus”: treballadors, pobres i miserables. Així era l’amic José Angulo, un lluitador amb una ferma convicció de classe. Com ell deia: Sóc un comunista.

Aquest passat 14 de gener José Angulo ens ha deixat de forma discreta però gens desapercebuda pels qui l’hem conegut i tractat. José Angulo engrandeix un buit que, amb d’altres com Saturnino Barrial formen part d’una generació  d’homes i dones que no ens podem permetre deixar a l’oblit, necessitem viva la memòria de les seves vides de  compromís,  sacrifici i lluita per  la conquesta de drets i llibertats. Avui, malauradament, constatem amb cruesa  que la lluita no s’acaba mai i l’exemple de vides com la de José Angulo són una guia, un mapa per on transitar,  ells han estat guerrers de conquestes socials, lluitadors pels drets humans, vides de compromís, de persecució, de presó, ...

José Angulo va venir a parar a Cerdanyola fugint de la gana i la misèria, sense res més que les seves mans per obrir-se pas a la vida, va ser un líder sindical de la construcció en les obres de la Universitat Autònoma, un militant comunista de CCOO, del PSUC i del PCC. L’Angulo com la majoria de la seva generació, en el nostre país, no va poder estudiar però gaudia d’una intuïció, astúcia, intel·ligència i capacitat de treball extraordinària.

He tingut el privilegi d’haver estat company de viatge polític de l’Angulo. Mentre vaig ser regidor i alcalde de Cerdanyola venia a acompanyar-nos en els Plens Municipals, a la sortida del Ple sempre em feia en privat el seu breu comentari que per a mi era com una lliçó esperada. A vegades elogiosa, a vegada de dura crítica. Sempre l’encertava, quin gran observador, quin gran mestre ha estat  per a mi.

Amic José Angulo, et trobarem a faltar. Descansa en pau, la tens ben guanyada.

Toni Morral


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada