divendres, 24 de juny del 2016

UNA NOVA EUROPA AMB UNA CATALUNYA LLIURE



És la democràcia el que permet obrir debats de fons. Han hagut de ser els ciutadans britànics i la valentia política de Cameron qui ha posat el model de la Unió Europea en crisi reconeguda. Ja sabíem que l’estructura institucional d’Europa estava basada en un pacte entre poderosos, dels poders econòmics i els Estat nació. La seva defensa del model ha estat incapaç de trobar respostes als reptes de la globalització i cada cop s’allunyat més de l’Europa de la gent, expulsant a refugiats i perjudicant les economies dels més febles. 

Ara, el debat sobre el model d’Europa és del tot obert, l’autocrítica dels líders de la UE és obligada i en aquest context la defensa d’una altra Europa pren força. És una gran oportunitat en la defensa d’un Nou projecte Europeu, profundament democràtic, pacífic, fraternal amb la ciutadania europea, aproximant el poder polític a la gent i limitant els poders dels Estats-Nació, avançant cap a l’Europa  dels pobles. Una Europa dels ciutadans/es. 


La primera ministra Escocesa Sra. Sturgeon ja ha manifestat les contradiccions entre la voluntat escocesa i els resultats del Referèndum donant força a la convocatòria d’un segon referèndum, durant el període d’aquest dos anys que s’ha de negociar el divorci amb Europa. Altra vegada la democràcia, un nou referèndum per a Escòcia en el nou context.


Aquest diumenge els espanyols i també els catalans estem cridats a les urnes per votar la composició del Congrés dels Diputats. El nostre vot serà observat i analitzat en aquest nou context polític europeu. Emetem un missatge clar.


Reforcem amb el nostre vot la idea de canvi necessari, d’empènyer el missatge que Catalunya és subjecte polític d’un poble que vol construir el seu propi destí. El millor escenari, que a Catalunya guanyi la independència com a missatge clar que som subjecte polític i a Espanya guanyi una majoria a favor d’un Referèndum d’autodeterminació perquè puguem exercir el nostre desig de llibertat de forma democràtica, pacífica i fraternal. 


Toni Morral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada