divendres, 8 d’abril del 2011

CARTES DE CONDEMNATS A MORT PEL FRANQUISME

He acabat de llegir el llibre “Cartes de condemnats a mort pel franquisme” de les dues joves periodistes de Cerdanyola Alba Diaz i Helena Ledesma. El llibre el van presentar a l’Ateneu el passat dimarts dia 5 de març amb força audiència. La feina de recerca que aquestes dues noies han fet em sembla extraordinària.

Tots coneixem les represàlies del franquisme al finalitzar la guerra, de la quantitat de judicis sumaríssims sense cap garantia pels acusats que acabaren amb sentències a mort d’homes innocents i la esfereïdora descapitalització del país que això va representar amb l’assassinat de centenars d’homes compromesos amb la cultura i la democràcia .

Poc coneixem però, de les emocions, els sentiments i les vivències d’aquestes persones en les darreres hores de la seva vida, quan ja saben que seran injustament assassinats. Aquí es troba el valor d’aquest llibre, amb l’encert de publicar les darrers cartes d’aquests homes a les seves persones estimades.  El testimoni és colpidor pel relleu del rostre humà d’unes persones que van renunciar a l’exili perquè confiaven, cegament i ingènuament, amb la seva innocència.

El llibre aporta vint-i-quatre cassos, tres són coneguts persontges, com en Carrasco i Formiguera, Carles Rahola i Puig Antich, però la resta homes anònims del poble. Per a cada un d’aquests màrtirs s’hi recull un breu resum de la seva vida, de la detenció, de l’execució i finalment la carta. Es llegeix de forma molt amena i la lectura no et  deixa indiferent, arriba a l’ànima del lector. Val molt la pena.

Al final de la lectura però, es produeix la inevitable afirmació: No s’ha fet justícia !. El pas del temps deixa aquests fets com a números freds i referències històriques, els qui les van viure són gent molt gran i quan va passar eren molt petits. Els seus parents han contingut la paraula i ha hagut molt silenci. Quan dolor contingut en el temps....

Aquest llibre ens fa reviure la injustícia i representa una important aportació contra l’oblit i ens crida tots al compromís amb la nostra pròpia dignitat com a poble.

Felicitats a les  autores cerdanyolenques Alba i Helena, una vegada més joves de la ciutat emergeixen com a referència amb el seu talent.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies per les teves paraules i per assistir a la presentació del llibre dimarts passat 5 d'abril a l'Ateneu de Cerdanyola.

    Esperem que iniciatives com la nostra serveixin per preservar el coneixement del fosc període del franquisme i per restituir la memòria de les milers de víctimes que va deixar.

    Alba Díaz i Helena Ledesma, autores de “Cartes de condemnats a mort pel franquisme”

    ResponElimina