PRIMER PUNT.
La reforma de la política.
Avui, en l’era de la globalització i en el context de crisi que vivim, les bases que han suportat el model social, polític i econòmic del nostre sistema es troben en crisi, en procés de revisió, de reformes i de canvis.
La transició ja s’ha iniciat, però cap a on ? La resposta no és clara i el futur per tant és incert. La realitat s’expressa amb la seva complexitat i les organitzacions socials, polítiques i econòmiques han de ser capaces d’adaptar-se a aquesta nova realitat o deixaran de ser eines de referència pel compromís social. Això ja està començant a passar.
Les persones ens trobem amb una situació d’indefensió i d’incapacitat per poder influir o intervenir en tots aquests afers de canvis que tant afecten a la nostra vida quotidiana. És en aquest sentit que a les organitzacions socials i polítiques els cal valentia i generositat per obrir-se a la ciutadania i iniciar un procés cap a la reforma de la política.
SEGON PUNT.
El subjecte del canvi: La persona.
Sobrades mostres de l’actualitat ens demostren a diari com els problemes globals esdevenen gairebé de forma immediata problemes locals, que afecten d’una manera directa a la vida de les persones, sigui en el terreny econòmic, ecològic o social.
Les persones esdevenim així testimonis indefensos d’una realitat que ens afecta i que no disposem de les eines organitzatives per poder-hi intervenir, perquè les estructures organitzatives de la política i de les institucions no es troben ajustades al nou ordre del funcionament del món.
En canvi, però les persones seguim sent els subjectes imprescindibles per a qualsevol canvi social. Amb la finalitat d’incentivar el capital humà en el compromís social i polític cal estructurar espais ben arrelats localment i ben connectats globalment.
TERCER PUNT
L’acció de proximitat com l’espai d’innovació en la reforma de la política.
Les persones, malgrat la connexió amb el món amb les tecnologies de la comunicació i la informació, vivim en entorns locals concrets, És en aquests espais, pobles i ciutats, on les persones ens relacionem i establim les bases de la nostra identitat com a comunitat. La nostra vida personal es troba ara i aquí. Els nostres problemes i les nostres esperances es concreten en un aquí i un ara.
Cal treballar per incentivar el compromís de les persones amb la nostra comunitat la solució als grans problemes globals passa pel nostre compromís en la intervenció local. El compromís de les persones amb la seva comunitat local, l’aportació de la seva energia, enforteix la comunitat i la converteix en un nus de la xarxa global.
Les persones d’ICV de Cerdanyola, que estem compromesos amb la llibertat i la democràcia volem ser útils a les nostres idees i com a col·lectiu polític del nostre municipi, oferir espais on el compromís social de les persones es pugui expressar de forma activa i eficaç, contribuint així a la democratització de la vida pública de la comunitat i innovant en l’acció política.
QUART PUNT
Un nou model d’organització local.
Qualsevol repte col·lectiu requereix d’una bona organització. Les formes organitzatives s’han d’adaptar als nous temps, utilitzar els nous recursos tecnològics i ajustar-se a la forma de vida de les persones. El model organitzatiu clàssic de la majoria d’organitzacions polítiques i socials esdevé poc operatiu i acaba sent poc democràtic.
Cal avançar en un model organitzatiu, obert, flexible i en xarxa, ampliant les formes de participació i d’implicació de les persones, cercant maneres de presa de decisions a partir de formules que permetin fer consultes,...
Des d’ICV de Cerdanyola hem iniciat un projecte de renovació de la nostra organització política a la ciutat que volem anar experimentant a partir de la nostra acció concreta, intentant promoure la participació a la xarxa de les persones que ens han manifestat el seu suport i anar ampliant a partir del compromís concret de cadascú.
CINQUÈ PUNT
La participació en un projecte públic, requereix l’assumpció d’un codi ètic.
El compromís personal en un projecte col·lectiu és una activitat necessària per a la societat, aquesta és una activitat noble pel que suposa d’aportació generosa d’una persona a la comunitat. Aquesta activitat però ha de garantir que els interessos personals estan totalment subordinats als interessos col·lectius i que la seva aportació no suposa beneficis de tipus lucratiu.
Des d’ICV hem acordat un codi ètic per a les persones que vulguin participar en la tasca de desenvolupar el projecte de ciutat de Cerdanyola. (annex)
SISÈ PUNT
El compromís personal vol acció i l’acció vol projecte.
El nostre projecte no vol ser un projecte electoral, vol ser un projecte de ciutat, concretat des de la participació activa de les persones i per a les persones que vivim a Cerdanyola. Vol ser un projecte viu, en la seva elaboració, gestió i seguiment. Un projecte que en part s’haurà de convertir en programa electoral i posteriorment de govern. Però és un full de ruta de treball al servei de la comunitat cerdanyolenca.
El projecte és la eina bàsica per promoure la participació de les persones en l’acció per a millorar i canviar la nostra comunitat. No hi pot haver compromís en l’acció sinó hi ha projecte. ha de partir de valors concrets que orientin el treball de les propostes de gestió. En aquest sentit apostem per un municipi obert i acollidor, respectuós amb les diferències i les llibertats personals, vetlli per corregir les desigualtats socials i per la igualtats d’oportunitats, que garanteixi serveis de qualitat, ...
Des d’ICV partim del patrimoni de feina feta durant aquests anys, d’un full de ruta que és un bon punt de partida que volem analitzar amb més gent, actualitzar, madurar, enriquir, ...Perquè un projecte de ciutat sigui possible, ha de ser àmpliament compartit i il·lusionador, per això és imprescindible la participació i la complicitat de les persones.
SETÈ PUNT
Des de l’experiència un programa participatiu per un projecte estable de participació.
Els darrers anys de gestió d’ICV-EUiA a l’ajuntament han suposat un punt d’inflexió a la ciutat que representa un bon punt de partida per treballar el projecte de present i futur. S’ha fomentat la identitat com a ciutat, obres de millora de la qualitat de l’espai públic, incrementat serveis, s’ha planificat territorialment, s’han refet aliances amb d’altres institucions com la UAB, s’ha marcat un camí que cal analitzar, avaluar, corregir i continuar.
Aquesta feina s’ha de fer acompanyats de les persones de Cerdanyola que vulguin comprometre’s amb la seva comunitat i ser-ne protagonista del seu esdevenir. Cal per tant estructurar un procés participatiu. Un procés que té data d’inici 15 de desembre però no té data de finalització. Volem estructurar un procés viu, dinàmic, de permanent diagnosi, anàlisi i proposta, on hi participin les persones que de forma natural per la seva feina, afició, moment de la seva vida ja estan relacionades en el camp temàtic en concret.
Anem a estructurar un arbre temàtic que ens permeti anar dels àmbits més estructurals i estratègics, a les propostes més concretes i de detall. Dels macro-projectes als micro-projectes, vinculant i relacionat la feina per garantir-ne la coherència i la coordinació. Aquesta és una tasca tècnica i política molt important però del tot necessària si volem governar la ciutat amb la gent. Els debats es faran de forma presencial i en xarxa.
VUITÈ PUNT
Candidatura Oberta. La candidatura d’ICV-EUiA una candidatura de ciutat.
Estem disposats a incorporar a la nostra candidatura a persones independents que assumeixin el codi ètic i estiguin disposades a treballar en la direcció del projecte de ciutat. Aquesta candidatura serà sotmesa a consulta de la ciutadania perquè ordeni els noms, oferint així en votació popular una competència que en el nostre país està reservada a la direcció dels partits polítics. El seguiment i control d’aquest procés el farà una comissió de garanties totalment independent.
Les persones que tinguin que assumir responsabilitats públiques del projecte lògicament sorgiran del lideratge natural del compromís de treball en tot aquest procés, a la vegada volem establir mesures d’aprofundiment democràtic en l’elecció de les persones.
Des d’aquesta perspectiva, el nostre candidat a l’alcaldia per a les properes eleccions municipals 2011 va ser sotmès a unes primàries obertes a la ciutat obtenint una participació que incrementava en prop de 500 persones als actuals adherits d’ICV, tenim un candidat que representa quelcom més que a la nostra coalició. Volem que la candidatura segueixi tenint aquest valor afegit, un valor de ciutat.
Cerdanyola del Vallès, novembre de 2010.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada